2016. március 20., vasárnap

4. házi feladat: Tanítási filozófiám


Tisztelt Olvasó!

Ismerőseim körében köztudott, hogy tanári pályára készülök, ezért egyetemi éveim alatt számtalanszor kerestek meg azzal a szándékkal, hogy német nyelvből érettségizni vagy nyelvvizsgázni szeretnének. Nagyon örültem ezeknek a megkereséseknek, és boldogan mondhatom, hogy többségben voltak/vannak a pozitív, mint a negatív élmények a felkészítő órák során. Azonban most a negatív élményeket szeretném inkább kiemelni, hiszen ezek mutattak rá érdekes problémákra. 

Német nyelvi felkészítésre nem csak diákok jelentkeztek hozzám, hanem néhány felnőtt is, mondván, hogy Ausztriában szeretnének munkát vállalni vagy a éppen a ranglétrán magasabbra lépni. Egy hölgy esetét szeretném kicsit részletesebben bemutatni és ezen keresztül tanítási filozófiám alaptételét kimondani. A hölgy két éve egy januári napon jelentkezett nálam, hogy jobb állást szeretne kapni Ausztriában, ezért német nyelvtudását februárra legalább alapszintre szeretné fejleszteni. Felmérvén nyelvtudását úgy döntöttem, hogy az alapoktól kell kezdeni, hiszen véleményem szerint csak azok pontos ismeretén keresztül lehet bonyolultabb mondatszerkezeteket megérteni és alkotni. Beleegyezett a munkába és elkezdtem a német nyelv "szépségeibe" bevezetni, először is a névelők világába. Meg vagyok győződve arról ugyanis, hogy ezek alapos ismerete nélkül nem lehet a német nyelvet megfelelően megérteni és használni. Ugyanakkor tudatában vagyok annak, hogy ezek az első lépések a legnehezebbek. A hölgy megígérte, hogy alaposan megtanulja ezeket és rendszeresen el fog járni órára. Azóta azonban nem keresett. 

Általános iskolai tapasztalatom, hogy felületes nyelvtudással nem lehet sikereket elérni, és a tanulás sem fog örömet okozni mindaddig, amíg nincsenek szilárd alapok. Nem lehet egy nyelvet pár hónap alatt tökéletesen elsajátítani, még a legnagyobb szorgalommal sem. A jó munkához idő kell, és sikereket megfelelő fáradozás és munka nélkül nem fogunk elérni, olvashatjuk már Grimmelshausen Der Abenteuerliche Siplicissimus Teutsch című művében is: "Gut Ding will Weile haben, und vortreffliche Sachen werden ohne große Mühe und Arbeit nicht erworben." Tehát tanítási filozófiám alaptétele az, hogy csak szilárd alapokra lehet építeni, azonban ezeknek a szilárd alapoknak a letétele rendkívül sok munkába kerül, ami természetesen megtérül majd. 

Mint ahogy azt már az előző blogbejegyzésemben is említettem, az IKT-nak fontos szerepet szánok pedagógiai munkám során, hiszen a 21. század diákjait nem tudjuk lekötni a régi módszerekkel. Kreatívnak kell tehát lennünk, és természetesen engednünk kell a diákoknak, hogy a tanórák keretein belül megvalósíthassák önmagukat, megmutathassák tehetségüket, kreativitásukat. Hagynunk kell őket, hogy régi dolgokat teljesen új módon közelítsenek meg, IKT-eszközök segítségével, miközben folyamatosan fejlődik digitális kompetenciájuk.

Ebben látom tehát az eredményes pedagógiai munka jövőjét!

Üdvözlettel
Kovács Dani

3. házi feladat: Digitális kompetencia

Tisztelt Olvasó!

A Nemzeti alaptanterv digitális kompetenciára vonatkozó része nagyon részletes tájékoztatást ad számunkra abból a szempontból, hogy mi minden tartozik ehhez a kompetenciaterülethez. A leírásból kiemelném azt a számomra lényeges pontot, hogy a készségek közé nem csak az információ megkeresése, összegyűjtése és feldolgozása tartozik, hanem a kritikus használat is. Elmondhatom, hogy germanisztika alapszakos hallgatóként számtalanszor felhívták az oktatók a figyelmünket arra, hogy az internetes keresőmotorok segítségével megtalált információt kritikusan használjuk fel. Nem volt tehát megtiltva az internet, mint óriási információbázis használata, azonban a Wikipédia bejegyzésekkel kapcsolatban mindig kihangsúlyozták, hogy alapos kutatás és utánajárás  előzze meg ezen cikkek használatát bármilyen szemináriumi munkában. Ezt a szemléletmódot én is magamévá tettem és azóta csak bizonyos esetekben használom ezt a weboldalt. Természetesen a Wikipédia bejegyzések is változtak az évek során, tehát véleményem szerint egyre alaposabb munkákkal, cikkekkel találkozhatunk ezen a felületen is.

Ami a későbbi tanári munkásságomat illeti, német-magyar szakos tanárként lehetőségem nyílik majd a digitális kompetencia széleskörű fejlesztésére. Ez alatt elsősorban az imént kifejtett kritikus információgyűjtést és felhasználást értem. Ezt a kritériumot mindenképpen kihangsúlyozom majd a tanulók előtt is. Magyar irodalom- és nyelvtanórán, de német nyelvórán is fejleszteném a tanulók digitális kompetenciáját kiselőadások megtartásával, hiszen ezek elkészítését minden esetben alapos kutatómunka kell hogy megelőzze. Továbbá nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a tanulók adekvát módon készítsék el a kiselőadásukat kísérő digitális támogatást, szemléltetést szolgáló prezentációjukat. Ilyen önálló munka során megismerkedhetnek különböző prezentációkészítő programokkal, és használatukkal. 

Azonban nem csak kiselőadás elkészítése során lehetne a diákok digitális kompetenciáját fejleszteni, hanem akár olyan olvasmányok feladásával, amelyek digitálisan is elérhetőek. Itt elsősorban a gutenberg.spiegel.de internetes oldalra gondolok, ahol a diákok számos olvasmányt elérhetnek anélkül, hogy azokat a könyvtárból kellene kikölcsönözni. Ezt a rendkívüli lehetőséget mindenképpen ki fogom aknázni tanári munkásságom során.

Végül pedig egy videót hoztam, amit a 2015/2016-os őszi félév során a Tanulás és tanítás elnevezésű kurzus keretein belül láthattunk. Véleményem szerint ez a videó nagyon jól mutatja, hogy a mai diákokat már nem lehet a régi bevált módszerekkel elkötelezni a tanulás mellett. Szükség van tehát arra, hogy a tanár minél inkább ismerje a digitális világ lehetőségeit annak érdekében, hogy a diákokat szükségleteiknek megfelelően tudja támogatni a tanulás során.



Remélem hasznosnak találjátok a fenti gondolatokat!

Üdvözlettel
Kovács Dani