2016. február 28., vasárnap

2. házi feladat: IKT alapú óravázlat

Tisztelt Olvasó!

Ebben a házi feladatban óravázlatot készítettem 9. osztályos tanulók számára magyar nyelvből. Az óra célja az összefoglalás, ahol a tanulóknak lehetőségük nyílik az interaktív tábla használatára. Ezen nyelvtanóra keretein belül a 3. pedagóguskompetencia, a tanulás támogatása mutatkozik meg, mivel IKT-eszköz segítségével készíti fel a tanár a diákokat a következő órai témazáró dolgozatra. Az összefoglaló tanóra feladatait a SMART Notebook programmal készítettem el.



A szóalkotás módjai

Készítette: Kovács Dániel
Gyakorlat neve: A szóalkotás módjai (nyelvtan)
Évfolyam: 9. osztály
Az óra célja: összefoglalás
Igénybe vett idő: 45 perc

1. dia





2-3. dia (1. feladat) 















Módszertani utasítás: Először be kell állítani a teljes oldal és a kettős oldalmegjelenítés-re kattintva a feladatnak megfelelő nézetet. Ennél a feladatnál a tanár dolgozik a táblánál úgy, hogy először a tanulók megnevezik a szóösszetételek fajtáit, majd ezekre rákattintva megjelennek az adott szóösszetételek. A feladat második részében is a tanár dolgozik a táblánál, a tanulók példák alapján megnevezik a szóösszetételeket, majd a példákat a zöld alakzatok alá húzva megjelenik az adott szóösszetétel és kiderül, hogy a tanulók helyesen válaszoltak-e.



4. dia (2. feladat)

















Módszertani utasítás: A táblánál dolgozó tanulónak össze kell forgatni a megfelelő dominókat, majd tollal föléjük kell írni a megfelelő képzési módot.



5. dia (3. feladat)


















Módszertani utasítás: Először a tanár dolgozik a táblánál, a diákok sorolják a képzők jelentése szerinti csoportosítást és a tanár mindig arra a számra kattint, amelyik alatt a tanulók által megnevezett csoportosítási mód található. Majd a tanulóknak a toll segítségével példákat kell írniuk az egyes csoportokhoz.



6. dia (4. feladat)

















Módszertani utasítás: Ugyanúgy kell eljárni, mint az előbbi feladatnál.



7. dia (5. feladat)




Módszertani utasítás: A táblánál dolgozó tanulóknak toll segítségével párosítaniuk kell a példákat a megfelelő szóalkotási móddal.



8. dia




Örömmel fogadom a kritikai megjegyzéseket!

Üdvözlettel
Kovács Dani

2016. február 21., vasárnap

1. házi feladat: Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!

Kovács Dániel vagyok, az ELTE német-magyar tanári mesterszakának elsőéves hallgatója. Mint ahogy az már a blogom leírásában is olvasható, ez a blog a Modern eszközök a pedagógiában (ELTE Tanári MA) elnevezésű kurzushoz készült. Itt lehet majd nyomon követni a kurzus során elvégzett feladatokat, az adott előadásokra, tananyagokra való személyes reflexiókat és a hallgatótársak építő jellegű kritikáit is. 
Szerencsésnek tartom magam, hiszen ezen kurzus keretein belül lehetőségem nyílik megismerni modern világunk modern eszközeit, méghozzá olyan eszközöket, melyeket majd a tanári pályán eredményesen fogok tudni alkalmazni a diákok érdeklődésének felkeltésében és fenntartásában. Nagyon fontosnak tartom ugyanis, hogy a mai világ pedagógusai ne legyenek röghöz kötöttek, ne csupán az eddig jól bevált múlt évszázadi eszközöket használják az oktatásban, hanem alkalmazkodjanak a technikai fejlődés által modernizált világunkhoz. Képesek legyenek tehát a diákok nyelvén megszólalni, a diákok technikai fejlettségének mindig legalább a közelében járni, hiszen teljesen utolérni őket - véleményem szerint - szinte lehetetlen küldetés. 
A kurzus tematikájából kiderült, hogy a félév során számtalan modern,a pedagógiai munkában eredményesen alkalmazható programmal fogunk megismerkedni és ezáltal majd rengeteg lehetőségünk nyílik a diákság érdeklődésének megfelelő tananyag, valamint interaktív feladatok összeállítására. Többek között megismerkedünk a Google szolgáltatásaival, melyekkel majd az oktatás hatékonyságát növelhetjük. Lehetőségünk nyílik majd megismerkedni az online tesztkészítés rejtelmeivel, és az interaktív táblával is. Utóbbi különösen nagy figyelmet érdemel az én szempontomból, hiszen hallgatótársammal az interaktív táblák pedagógiai célú alkalmazhatóságáról fogunk majd kiselőadást tartani. Tervezzük, hogy az előadás során bemutatunk néhány olyan interaktív feladatot hallgatótársainknak, melyeket az interaktív táblához tartozó SMART Notebook szoftverrel fogunk elkészíteni. Megmutatjuk a feladatokon keresztül, hogy milyen módon lehet a diákokat az interaktív tábla segítségével elérni, hogyan lehet olyan feladatot elkészíteni, amit a diákok maguk oldanak majd meg a táblánál állva, társaik segítségével. Leendő nyelvtanárként különösen fontosnak tartom a kreatív feladatok meglétét a nyelvoktatásban. 
Izgatottan várom tehát a különböző kiselőadásokat, melyek segítségével betekintést nyerek a modern eszközök világába és biztos vagyok abban, hogy a kurzus során elsajátított tudás alkalmazásával a diákok érdeklődését, figyelmét fel tudom majd kelteni. 

Üdvözlettel
Kovács Dani